Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 19:45
People

Κρις Κριστόφερσον: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο θρύλος της κάντρι

Ο Αμερικανός ηθοποιός και θρυλική φιγούρα της κάντρι μουσικής, Κρις Κριστόφερσον, ο οποίος ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως ο Μπομπ Ντίλαν και εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη μαζί με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ, απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του την Κυριακή.

«Ο Κρις Κριστόφερσον έφυγε ειρηνικά το Σάββατο στο σπίτι του στη Χαβάη», ανέφεραν οι συγγενείς του μέσω Facebook. «Όταν βλέπετε ουράνιο τόξο, να θυμάστε ότι είναι εκείνος, χαμογελώντας σε όλους».

«Υπήρχε η Νάσβιλ πριν τον Κρις και η Νάσβιλ μετά τον Κρις, γιατί άλλαξε τα πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα το 1976 για τον ρόλο του δίπλα στην Μπάρμπρα Στρέιζαντ στο φιλμ *Ένα αστέρι γεννιέται*, ο Κριστόφερσον είχε διακριθεί επίσης στην ταινία *Ο Πατ Γκάρετ και ο Μπίλι δε Κιντ*, σκηνοθετημένη από τον Σαμ Πέκινπα το 1973.

Δημιουργός κλασικών τραγουδιών της κάντρι, όπως τα *Sunday Mornin’ Comin’ Down* (1969) και *Me and Bobby McGee* (1970), που αργότερα τραγούδησε η Τζάνις Τζόπλιν, υπήρξε κορυφαίος τραγουδοποιός και ερμηνευτής, συνεργαζόμενος με θρύλους όπως ο Τζόνι Κας, ο Γουέιλον Τζένινγκς και ο Γουίλι Νέλσον, με τους οποίους ίδρυσε το συγκρότημα The Highwaymen.

Βραβευμένος με Γκράμι πολλές φορές, εντάχθηκε στο Songwriters Hall of Fame το 1985 και στο Country Music Hall of Fame το 2004.

Γεννημένος στις 22 Ιουνίου 1936 στο Μπράουνσβιλ του Τέξας, ο Κριστόφερσον ξεκίνησε καριέρα στον στρατό, όπως ο πατέρας του, πριν μετακομίσει στη Νάσβιλ, την πρωτεύουσα της κάντρι μουσικής, και γράψει το *Sunday Mornin’ Comin’ Down* για τον Τζόνι Κας.

Πάθος για τον Γουίλιαμ Μπλέικ

«Υπήρχε η Νάσβιλ πριν τον Κρις και η Νάσβιλ μετά τον Κρις, γιατί άλλαξε τα πάντα», τόνισε ο Μπομπ Ντίλαν, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Κριστόφερσον.

Ο ερμηνευτής με τη χαρακτηριστική τραχιά φωνή, που διατήρησε ένα έντονο πάθος για τον Άγγλο ποιητή Γουίλιαμ Μπλέικ, συνέχισε να εμφανίζεται στη σκηνή μέχρι που αποσύρθηκε το 2021, σε ηλικία 84 ετών.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News