Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 21:25
People

Η Shakira μιλάει για τις κατηγορίες φοροδιαφυγής στην Ισπανία

Η Shakira, η διάσημη Κολομβιανή τραγουδίστρια που έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο με τη μουσική της, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης νομικής υπόθεσης στην Ισπανία. Οι κατηγορίες που της αποδίδονται αφορούν τη φοροδιαφυγή και έχουν τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Η ίδια η Shakira έχει εκφραστεί δημόσια για αυτές τις κατηγορίες, ενώ παράλληλα δίνει μάχη για την υπεράσπιση της φήμης της.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018, όταν οι ισπανικές φορολογικές αρχές την κατηγόρησαν ότι απέφυγε να πληρώσει φόρους ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2012-2014. Σύμφωνα με τις αρχές, η Shakira έπρεπε να καταβάλει φόρους στην Ισπανία ως κάτοικος, καθώς φέρεται να διέμενε εκεί περισσότερο από 183 ημέρες τον χρόνο, όριο που την καθιστά φορολογικό κάτοικο της χώρας.

Η Shakira αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι εκείνη την περίοδο δεν ήταν μόνιμη κάτοικος Ισπανίας, αλλά είχε διασπορά των δραστηριοτήτων της σε διάφορες χώρες λόγω των επαγγελματικών της υποχρεώσεων. Οι δικηγόροι της ισχυρίζονται ότι είχε πληρώσει όλους τους απαιτούμενους φόρους στις χώρες που όφειλε, ενώ η ίδια τόνισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εξαπατήσει τις αρχές.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Ισπανία, οποιοσδήποτε μένει περισσότερο από 183 ημέρες στη χώρα θεωρείται φορολογικός κάτοικος και υποχρεούται να δηλώσει τα παγκόσμια εισοδήματά του στην ισπανική εφορία. Το πρόβλημα με την περίπτωση της Shakira έγκειται στο γεγονός ότι η ίδια δεν θεωρούσε ότι ήταν μόνιμος κάτοικος της Ισπανίας κατά την επίμαχη περίοδο, καθώς ταξίδευε συχνά λόγω της δουλειάς της.

Οι κατηγορίες βασίζονται στο ότι η Shakira είχε συνδεθεί στενά με την Ισπανία εκείνη την εποχή, κυρίως λόγω της σχέσης της με τον Ισπανό ποδοσφαιριστή Gerard Piqué. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι διέμενε στην Ισπανία πολύ περισσότερο από ό,τι δήλωνε και έτσι όφειλε να πληρώνει φόρους στη χώρα, κάτι που η Shakira αμφισβητεί.

Η Shakira έχει τοποθετηθεί δημοσίως πολλές φορές για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες» και ότι προσπαθεί να διατηρήσει την ακεραιότητά της ως καλλιτέχνιδα και δημόσιο πρόσωπο. Σε συνεντεύξεις της, η τραγουδίστρια έχει δηλώσει ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση που έχει επηρεάσει την προσωπική της ζωή, αλλά και την εικόνα της στα μάτια του κοινού.

Η νομική ομάδα της Shakira υποστηρίζει ότι οι αρχές δεν έχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξουν ότι η τραγουδίστρια ήταν μόνιμος κάτοικος Ισπανίας εκείνη την περίοδο. Επίσης, αναφέρουν ότι η ίδια έχει πληρώσει εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στις χώρες όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά, αποδεικνύοντας την οικονομική της διαφάνεια.

Η υπόθεση έχει επηρεάσει σημαντικά την εικόνα της Shakira στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αν και πολλοί θαυμαστές της παραμένουν πιστοί, η αρνητική δημοσιότητα γύρω από τις κατηγορίες φοροδιαφυγής έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το πρόσωπό της. Τα μέσα ενημέρωσης συχνά εστιάζουν στην υπόθεση, δημιουργώντας σκιές στην επιτυχημένη καριέρα της.

Παρά τις κατηγορίες, η Shakira συνεχίζει να απολαμβάνει την αγάπη και τη στήριξη των θαυμαστών της, τόσο στην Ισπανία όσο και παγκοσμίως. Η κοινότητα της μουσικής εκτιμά την καλλιτεχνική της συμβολή, και πολλοί την υποστηρίζουν στη δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής της.

Η Shakira είναι γνωστή για τη διαφάνεια στα οικονομικά της θέματα. Έχει αναφέρει πολλές φορές ότι πληρώνει τους φόρους της σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, και ότι δεν έχει κανέναν λόγο να κρύψει τα εισοδήματά της.

Η Shakira έχει ιδρύσει και υποστηρίζει διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως το ίδρυμα Pies Descalzos, που βοηθά παιδιά σε δυσχερείς συνθήκες. Η φιλανθρωπική της δράση έχει επηρεαστεί από τις κατηγορίες, αλλά παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της να βοηθά τους πιο αδύναμους.

Η στρατηγική των δικηγόρων της Shakira βασίζεται στην απόδειξη ότι δεν ήταν κάτοικος Ισπανίας εκείνη την περίοδο. Οι δικηγόροι της έχουν ζητήσει αναβολές και έχουν παρουσιάσει διάφορα έγγραφα που δείχνουν τη διεθνή της παρουσία.

Οι δικαστικές εξελίξεις συνεχίζονται, με την υπόθεση να παραμένει ανοιχτή. Αναμένονται νέες ακροάσεις, ενώ η τραγουδίστρια και η νομική της ομάδα προσπαθούν να πείσουν το δικαστήριο για την αθωότητά της.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News