Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024, 16:28
Flashback

Massive Attack: Η συγκινητική ιστορία του «Teardrop»

Το «Teardrop» των Massive Attack είναι ένα τραγούδι γεμάτο καθαρό συναίσθημα.

Η δεκαετία του 1990 ήταν μία από τις πιο γόνιμες περιόδους για τη βρετανική μουσική, με είδη όπως το shoegaze, το Britpop και το trip-hop να κερδίζουν σημαντική δημοτικότητα. Η trip-hop, με πρωτοπόρους καλλιτέχνες όπως οι Portishead και οι Massive Attack, μας χάρισε μερικά απίστευτα άλμπουμ που παραμένουν από τα πιο εμβληματικά της εποχής.

Ένα από αυτά είναι το «Mezzanine» των Massive Attack, ένα αριστούργημα χωρίς ούτε ένα κακό τραγούδι.

Ξεκινώντας με το αισθησιακό και γεμάτο μπάσο «Angel», το άλμπουμ είναι ένα ονειρικό ταξίδι μέσα από δυνατούς ρυθμούς και θολές κιθάρες, με αξιοσημείωτες ερμηνείες από καλεσμένους καλλιτέχνες όπως η Sarah Jay Hawley και η Elizabeth Fraser.

Είναι αναμφίβολα η καλύτερη δουλειά ου έχει δημιουργήσει ποτέ το συγκρότημα, και η συμμετοχή της Fraser σε τρία τραγούδια, τα «Teardrop», «Black Milk» και «Group Four», ανεβάζουν το άλμπουμ σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Η απόκοσμη φωνή της είναι ιδανική για τα τραγούδια στα οποία συμμετέχει, και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιον άλλον να δίνει μία τόσο μυστηριώδη και σαγηνευτική ερμηνεία όπως στο «Black Milk», για παράδειγμα.

Ωστόσο, το «Teardrop» είναι η πιο διάσημη συμμετοχή της στο άλμπουμ, καθώς έφτασε στη δέκατη θέση των charts του Ηνωμένου Βασιλείου,

Το «Teardrop» έχει μία συναρπαστική ιστορία που το συνδέει με έναν άλλο εμβληματικό μουσικό της δεκαετίας του 1990 – τον αείμνηστο Jeff Buckley.

Το «Mezzanine» των Massive Attack ηχογραφήθηκε μεταξύ 1997 και 1998, αρκετά χρόνια αφότου η Elizabeth Fraser είχε τελειώσει μία σχέση με τον Jeff Buckley. Ήταν μία έντονη και βαθιά παθιασμένη σχέση που μοιράστηκαν, με αμοιβαίο θαυμασμό ο ένας για τη μουσική του άλλου, και ιδιαίτερα για τις εξαίσιες φωνές τους.

Η Fraser και ο Buckley ήταν εξίσου μαγεμένοι ο ένας από τον άλλον.

Η τραγουδίστρια είχε δηλώσει κάποτε στο ντοκιμαντέρ «Jeff Buckley: Everybody Here Wants You»: «Με είχε θεοποιήσει πριν καν με γνωρίσει. Είναι κάπως ανατριχιαστικό, και εγώ ήμουν έτσι μαζί του. Είναι ντροπιαστικό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Απλώς δεν μπορούσα να μην τον ερωτευτώ. Ήταν αξιαγάπητος.»

«Διάβαζα τα ημερολόγιά του, διάβαζε τα δικά μου, ξέρετε, απλώς τα ανταλλάσσαμε, κυριολεκτικά παραδίδαμε αυτό το πολύ προσωπικό υλικό ο ένας στον άλλον, και δεν το έχω κάνει ποτέ με κανέναν άλλο», συνέχισε.

Προφανώς, η σύνδεσή τους ήταν πιο ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη είχε ζήσει μέχρι τότε, αλλά μερικές φορές, τέτοιες έντονες φλόγες βρίσκουν τρόπο να σβήσουν. Το ζευγάρι τελικά χώρισε και συνέχισαν με τις ζωές τους, ξεκινώντας νέες σχέσεις.

Ωστόσο, οι αναμνήσεις της Elizabeth Fraser από τον Jeff Buckley και οι τύψεις της για τη σχέση τους ζωντάνεψαν ξανά όταν ηχογραφούσε το «Teardrop».

Ενώ βρισκόταν στο στούντιο, ειδοποιήθηκε ότι ο Buckley είχε πεθάνει ενώ κολυμπούσε στον ποταμό Μισισιπή. Ήταν φυσικά συντετριμμένη που ένας άνθρωπος με τον οποίο είχε έρθει τόσο κοντά είχε φύγει για πάντα, έτσι μετέφερε τα συναισθήματα της θλίψης της στην ερμηνεία της.

«Ήταν τόσο παράξενο, είχα βγάλει γράμματα, και τον σκεφτόμουν. Αυτό το τραγούδι είναι κάπως γι’ αυτόν – αυτό νιώθω τουλάχιστον», είπε στον Guardian

Έτσι, οι στίχοι που είχε γράψει έγιναν ακόμα πιο δυνατοί. «Love, love is a verb / Love is a doing word», τραγουδά η Fraser πριν εξερευνήσει συναισθήματα περισυλλογής, θλίψης και το γεγονός ότι τα συναισθήματά της για το πρόσωπο αυτό παραμένουν, ή τουλάχιστον, εκτιμά τον χρόνο που πέρασε με τον πρώην αγαπημένο της.

Αυτοί οι στίχοι, που γράφτηκαν πριν η Elizabeth Fraser μάθει για τον θάνατο του Jeff Buckley, αποκτούν στη συνέχεια ακόμα μεγαλύτερη σημασία και η ερμηνεία που κατέθεσε πίσω από το μικρόφωνο είναι απίστευτα συγκινητική και εκφραστική.

Το τραγούδι, το οποίο ο Andrew Fowles των Massive Attack αρχικά έστειλε στη Madonna για να το τραγουδήσει, περιέχει ένα sample από το «Sometimes I Cry» του jazz πιανίστα Les McCann που κυκλοφόρησε το 1973.

Τα κρουστά της εισαγωγής του «Sometimes I Cry» ανοίγουν επίσης το «Teardrop», αν και οι Massive Attack αυξάνουν τον ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια τους, γεμάτο καθαρό συναίσθημα.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News