Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024, 2:54
Ξένη Μουσική

Beyoncé: Αποσύρθηκε η αγωγή για το «Break My Soul»

Η αγωγή κατά της Beyoncé δεν είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίες στο δικαστήριο.

Αποσύρθηκε η αγωγή κατά της Beyoncé και της Sony Music για τα samples που περιλαμβάνονται στο επιτυχημένο τραγούδι «Break My Soul» της τραγουδίστριας, λιγότερο από τρεις μήνες μετά την κατάθεση.

Η εκούσια απόσυρση τερματίζει μια ασυνήθιστη αγωγή στην οποία μέλη των Da Showstoppaz, ενός άγνωστου συγκροτήματος της Νέας Ορλεάνης, ισχυρίστηκαν ότι η Beyoncé χρησιμοποίησε τη μουσική τους χωρίς άδεια στο «Break My Soul» – παρόλο η τραγουδίστρια είχε εξασφαλίσει την άδεια για το πραγματικό τραγούδι που χρησιμοποίησε.

Τα δικαστικά έγγραφα δεν περιείχαν καμία αναφορά σε οποιονδήποτε τύπο διακανονισμού και η αγωγή θα μπορούσε να είχε αποσυρθεί μονομερώς.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την απόσυρση της αγωγής.

Στην αγωγή που υποβλήθηκε τον Μάιο, μέλη των Da Showstoppaz κατηγόρησαν την Beyoncé ότι παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματά τους χρησιμοποιώντας το τραγούδιτους «Release A Wiggle» από το 2002 στην επιτυχία «Break My Soul» του άλμπουμ της «Renaissance» που κυκλοφόρησε το 2022.

Αντί να ισχυριστούν ότι η Beyoncé έκλεψε το υλικό τους απευθείας, το συγκρότημα δήλωσε ότι η τραγουδίστρια είχε στην πραγματικότητα χρησιμοποιήσει νόμιμα το τραγούδι «Explode» του 2014 του ράπερ Big Freedia, ο οποίος κατάγεται επίσης από τη Νέα Ορλεάνη.

Αλλά το «Explode», όπως ισχυρίστηκαν οι Da Showstoppaz, είχε δανειστεί παράνομα αρκετούς βασικούς στίχους από το τραγούδι τους.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών αυτών ήταν η φράση «release yo wiggle» και αρκετές σχετικές παραλλαγές, τις οποίες οι Da Showstoppaz αποκαλούν «μοναδικές φράσεις» που επινόησαν στο τραγούδι τους.

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι ο Big Freedia – ένας γνωστός ράπερ στη σκηνή της bounce σκηνής της Νέας Ορλεάνης – παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματά τους χρησιμοποιώντας παρόμοιες φράσεις στο «Explode».

Όπως ανέφερε το Billboard εκείνη την εποχή, τέτοιες κατηγορίες θα αντιμετώπιζαν μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας στο δικαστήριο.

Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων συνήθως δεν προστατεύει σύντομες, απλές φράσεις και ένα δικαστήριο θα μπορούσε ενδεχομένως να απορρίψει την αγωγή με το σκεπτικό ότι ο Big Freedia ήταν ελεύθερος να χρησιμοποιήσει τέτοιους στίχους ακόμα κι αν οι The Showstoppaz τους χρησιμοποίησαν πρώτοι.

Το «Explode» ήταν ένα από τα πολλά τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν ως samples στο «Break My Soul», το οποίο βασίστηκε επίσης έντονα στο house τραγούδι «Show Me Love» της Robin S.

Μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, ο Big Freedia ευχαρίστησε τη «βασίλισσα Beyoncé» και σχολίασε ότι ένιωθε «τιμή που ήταν μέρος αυτής της ξεχωριστής στιγμής».



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News