Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024, 5:57
Ελληνική Μουσική

Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει έναν δίσκο – αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες

Από το «Ες Γην Εναλίαν Κύπρον» στο «Κύπρος Νυν Και Αεί».

Ο Γιώργος Νταλάρας επιμελείται και παρουσιάζει το νέο δισκογραφικό έργο «Κύπρος Νυν Και Αεί» σε στίχους του Πόλυ Κυριάκου, με τη συμμετοχή 15 καλλιτεχνών.

Για τους ελεύθερους ανθρώπους, η δικαιοσύνη είναι τρόπος ζωής. Μισή Κύπρος κάτω από τουρκική κατοχή: Δεν είναι κάτι που μετριέται, ούτε κάτι που συμβιβάζεται.

Οι σκλαβωμένες πατρίδες δεν τρομάζουν στο πέρασμα του μισού – αδυσώπητου αιώνα που φέτος περνάει το κατώφλι της αδικίας μπροστά στα μάτια ενός «πολιτισμένου» πλανήτη.

 

Αυτές τις ημέρες, δύο άνθρωποι που αγαπούν βαθιά την Κύπρο και την Ελλάδα, καταθέτουν ένα έργο το οποίο έχτισαν με απέραντη ενσυναίσθηση της σημερινής σκληρής πραγματικότητας που βιώνει η εναλία γη από το 1974 μέχρι σήμερα.

Ο Γιώργος Νταλάρας οραματίστηκε ένα μουσικό έργο. Ένα έργο διαμαρτυρίας, μνήμης και επιμονής.

Ο ποιητής της Διασποράς Πόλυς Κυριάκου έγραψε τους στίχους οι οποίοι στα χέρια δώδεκα σημαντικών συνθετών πήραν μορφή και ήχο και τα ερμηνεύουν δεκατέσσερις χαρισματικοί ερμηνευτές. Συμμετέχει η Χορωδία της Διάστασης.

Πολλοί από σας ίσως θυμάστε το «Ες Γην Εναλίαν Κύπρον» και το «Των Αθανάτων», δύο έργα στα οποία πρωταγωνίστησε ο Γιώργος Νταλάρας πριν από πολλές δεκαετίες.

 

Αυτός ο τόπος που λέγεται Κύπρος δεν έχει ακόμα ελευθερωθεί, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να γράφουμε ακόμα τραγούδια που να ακονίζουν τις μνήμες και να ξυπνούν συνειδήσεις.

Έτσι ώστε οι νεότερες γενιές να βρίσκουν κρικέλια να αρπάζουν την ιστορία του Ελληνισμού και να την πάνε σε πιο αισιόδοξους ορίζοντες.

Για αυτούς του λόγους γεννήθηκε ο δίσκος «Κύπρος Νυν Και Αεί».

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Μαρίνα Βερνζανλή, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Διονυσίου, Παντελής Θαλασσινός, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Γιάννης Κότσιρας, Πέτρος Κουλουμής, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Σταύρος Σιόλας, Μιχάλης Ττερλικκάς, B.D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης) και το φωνητικό σύνολο «Διάσταση».

Τραγούδια έγραψαν οι Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Καζαντζής, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Σταύρος Σιόλας, Φύτος Στράτης, B.D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης).

 

Σε αυτό το μουσικό έργο φιλοξενούνται δύο γνωστά παλιά τραγούδια για την Κερύνεια, τα οποία ταιριάζουν θεματικά: Το «Τίποτα Δεν Χάθηκε Ακόμα» του Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, και το «Κερύνεια μου» των Παντελή Θαλασσινού/Πόλυ Κυριάκου.

Επίσης, συμμετέχει στιχουργικά σε ένα τραγούδι ο Δημήτρης Μυτακίδης των Active Member.

Το «Κύπρος Νυν Και Αεί» είναι μια μουσική διαδρομή που ξεκινά από τα βάθη της ιστορίας και φτάνει μέχρι το σήμερα, αγγίζοντας τις πληγές του παρελθόντος και τις ελπίδες του μέλλοντος.

Κάθε τραγούδι είναι ένας σταθμός σε αυτό το ταξίδι, μια στάση για να αναλογιστούμε, να θυμηθούμε, να ονειρευτούμε.

Με τη μουσική να λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στις γενιές, το «Κύπρος Νυν Και Αεί» επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της κατεχόμενης Κύπρου.

Οι στίχοι του Πόλυ Κυριάκου, γεμάτοι πόνο, αγανάκτηση αλλά και ελπίδα, μας υπενθυμίζουν ότι η Κύπρος είναι μια πατρίδα που αγωνίζεται για την ελευθερία της.

Οι ερμηνευτές που συμμετέχουν στο δίσκο δίνουν φωνή στα τραγούδια του Πόλυ Κυριάκου, δημιουργώντας ένα μοναδικό μουσικό μωσαϊκό. Κάθε ερμηνεία είναι μια ξεχωριστή ιστορία, ένα προσωπικό ταξίδι στον πόνο και την ελπίδα του κυπριακού λαού.

Το «Κύπρος Νυν Και Αεί» είναι ένα έργο που ενώνει. Ενώνει καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και μουσικά είδη, ενώνει την Κύπρο με την Ελλάδα και τη διασπορά, ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και μας ενώνει στον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρου.

Την παραγωγή και την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου «Κύπρος Νυν Και Αεί», που κυκλοφορεί από τη Minos EMI, a Universal Music Company, ανέλαβε ο Γιώργος Νταλάρας.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News