Κυριακή 6 Οκτώβριος 2024, 1:01
Flashback

Όταν ο John Lennon συνάντησε τον Paul McCartney – Η ημέρα που άλλαξε την ιστορία

Η ιστορία της πρώτης συνάντησης του John Lennon και του Paul McCartney.

Στις 6 Ιουλίου 1957, ο 16χρονος John Lennon συνάντησε για πρώτη φορά τον 15χρονο Paul McCartney.

Οι δύο θρύλοι των Beatles συναντήθηκαν στην ενοριακή εκκλησία του St. Peter’s στο Woolton του Λίβερπουλ, όπου ο John έπαιζε με το συγκρότημά του, τους Quarry Men, σε με ενοριακή εκδήλωση.

Ήταν Σάββατο απόγευμα και ο Paul McCartney είχε πάει στη γιορτή μαζί με τον φίλο του, Ivan Vaughan, για να δει το skiffle συγκρότημα του John Lennon.

 

Το συγκρότημα αποτελούνταν από τους Eric Griffiths, Colin Hanton, Rod Davis, John Lennon, Pete Shotton και Len Garry. Το όνομα των Quarry Men προήλθε από το λύκειο Quarry Bank High School στο οποίο φοιτούσαν όλοι.

Οι Quarry Men εμφανίστηκαν σε μία αυτοσχέδια σκηνή, σε ένα χωράφι πίσω από την εκκλησία.

Ο John Lennon έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε, ενώ ο Eric Griffiths έπαιζε επίσης κιθάρα, ο Colin Hanton ήταν στα ντραμς, ο Rod Davies στο μπάντζο, ο Pete Shotton ήταν στη σανίδα πλυσίματος και ο Len Garry έπαιζε το κλασικό μπάσο από κιβώτιο τσαγιού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα με μία σύντομη παρέλαση μέσα σε αυτή την αριστοκρατική περιοχή του Λίβερπουλ.

 

Δύο φορτηγά συμμετείχαν στην παρέλαση, με τη Βασίλισσα των Ρόδων στο πρώτο και τους Quarry Men στο δεύτερο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον John Lennon και τους φίλους του στο συγκρότημα ήταν να μείνουν όρθιοι στο πίσω μέρος του κινούμενου οχήματος ενώ συνέχιζαν να παίζουν.

Μόλις βρέθηκαν στο χωράφι πίσω από την εκκλησία, τα πράγματα έγιναν λίγο πιο εύκολα.

Το βράδυ, οι Quarry Men έπαιξαν στον «Μεγάλο Χορό» στην αίθουσα της εκκλησίας και μοιράστηκαν τη σκηνή με το συγκρότημα του George Edwards.

Ο Ivan Vaughan έπαιζε κατά καιρούς μπάσο από κιβώτιο τσαγιού με τους Quarry Men και ήταν αυτός που σύστησε τον Paul McCartney στον John Lennon.

 

Ο Paul McCartney, φορώντας λευκό μπουφάν με ασημένια στίγματα και το απαραίτητο μαύρο παντελόνι, μίλησε με τον John Lennnon για λίγο και αφού του έδειξε μία τεχνική για το κούρδισμα της κιθάρας, έπαιξε μερικά τραγούδια.

Μεταξύ, ο Paul έπαιξε ένα medley με τραγούδια του Little Richard, καθώς και το «Twenty Flight Rock» του Eddie Cochran και το «Be-Bop-A-Lula» του Gene Vincent.

Η πρώτη εντύπωση του Paul

Ο Paul McCartney είχε περιγράψει για εκείνη την πρώτη συνάντησή τους: «Θυμάμαι τον John να τραγουδάει ένα τραγούδι που λεγόταν “Come Go With Me”. Το είχε ακούσει στο ραδιόφωνο. Δεν ήξερε πραγματικά τα κουπλέ, αλλά ήξερε το ρεφρέν. Τα υπόλοιπα τα αυτοσχεδίασε μόνος του».

«Σκέφτηκα απλώς: “Λοιπόν, φαίνεται καλός, τραγουδάει καλά και μου φαίνεται σαν ένας σπουδαίος τραγουδιστής”. Φυσικά, δεν φορούσε τα γυαλιά του, οπότε έδειχνε πραγματικά κομψός. Θυμάμαι ότι ο John ήταν καλός», συνέχισε.

Αργότερα, ο John Lennon και ο Pete Shotton συζήτησαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τον Paul McCartney να ενταχθεί στους Quarry Men.

Αποφάσισαν ότι θα ήταν καλή ιδέα και λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Shotton είδε τον Paul με το ποδήλατό του στο Woolton και του ζήτησε να γίνει μέλος του συγκροτήματός του.

Μετά από λίγη σκέψη, ο Paul McCartney συμφώνησε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Paul McCartney - John Lennon - Beatles
ITV/Shutterstock

Η άνοδος των Quarry Men

Η ένταξη του Paul McCartney στους Quarry Men ήταν η αρχή μιας μουσικής επανάστασης. Οι πρόβες έγιναν πιο εντατικές, τα τραγούδια πιο πλούσια και η χημεία μεταξύ των μελών άρχισε να λάμπει.

Σύντομα, οι Quarry Men άρχισαν να εξελίσσονται. Το ρεπερτόριό τους διευρύνθηκε, οι εμφανίσεις τους έγιναν πιο συχνές και το όνομά τους άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο στους μουσικούς κύκλους του Λίβερπουλ.

Η ενέργειά τους ήταν μεταδοτική και το κοινό τους μεγάλωνε συνεχώς.

Η συνεργασία του John Lennon και του Paul McCartney αποδείχθηκε εκρηκτική. Οι δύο μουσικοί συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον, τόσο στη δημιουργία όσο και στην ερμηνεία.

Οι ιδέες τους έρρεαν αβίαστα, και τα τραγούδια που έγραφαν μαζί άρχισαν να ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και τη μελωδικότητά τους.

Η πορεία τους προς την κορυφή είχε ξεκινήσει, και τίποτα δεν θα μπορούσε να τους σταματήσει. Η μουσική ιστορία ετοιμαζόταν να γραφτεί με χρυσά γράμματα, και οι δύο νεαροί από το Λίβερπουλ θα ήταν οι πρωταγωνιστές της.

Η μετάβαση στους Beatles

Η μετάβαση από τους Quarry Men στους Beatles δεν ήταν μία απότομη αλλαγή, αλλά μία σταδιακή εξέλιξη.

Καθώς το συγκρότημα ωρίμαζε μουσικά και αποκτούσε περισσότερη εμπειρία, άρχισε να αναζητά μία νέα ταυτότητα, ένα όνομα που θα αντιπροσώπευε καλύτερα τον ήχο και το στυλ τους.

Το 1960, μετά από αρκετές αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος, ο John Lennon πρότεινε το όνομα «Beatals», εμπνευσμένο από την αγάπη του για την ταινία «The Wild One» και τον ρόλο του Marlon Brando, σύμφωνα με μία από τις θεωρίες.

Ο Stuart Sutcliffe, φίλος και καλλιτέχνης που είχε ενταχθεί στο συγκρότημα ως μπασίστας, φέρεται να πρότεινε να αλλάξουν το «a» σε «e», δημιουργώντας έτσι το όνομα «Beatles».

Το νέο όνομα, με τον παιχνιδιάρικο συνδυασμό των λέξεων «beat» και «beetles», αποτέλεσε την τέλεια αντανάκλαση της μουσικής τους, που συνδύαζε τον έντονο ρυθμό του rock and roll με μία δόση χιούμορ και ειρωνείας.

John Lennon - Paul McCartney - Beatles
Linda McCartney

Οι Beatles είχαν γεννηθεί και ήταν έτοιμοι να κατακτήσουν τον κόσμο.

Με το νέο όνομά τους και μία ανανεωμένη ενέργεια, οι Beatles ξεκίνησαν μία σειρά από εμφανίσεις σε κλαμπ του Λίβερπουλ και του Αμβούργου, όπου η φήμη τους άρχισε να εξαπλώνεται.

Η μουσική τους, ο ενθουσιασμός τους και η χαρισματική σκηνική τους παρουσία τους έκαναν αμέσως αγαπητούς στο κοινό.

Οι Beatles είχαν βρει τον δρόμο τους προς την επιτυχία, και η ιστορία τους μόλις είχε ξεκινήσει.

Τέσσερις νεαροί από το Λίβερπουλ, με το ταλέντο, το πάθος και την αστείρευτη δημιουργικότητά τους, θα άλλαζαν για πάντα το πρόσωπο της μουσικής και θα γίνονταν ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα όλων των εποχών.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News