«Ζήτησα να φύγει η φωτογραφία του και στη θέση της να μπει μία ελληνική σημαία πλάι στην τουρκική»
Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία έχει προκαλέσει η απόφαση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει τη προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης συναυλία της στο Τσεσμέ, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά της να κατέβει από τη σκηνή η φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ.
Η τραγουδίστρια εξέφρασε την αντίθεσή της με την πράξη αυτή και με μία ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram εξήγησε ότι η διοργάνωση είχε τελικά πολιτικό χαρακτήρα και αποφάσισε να μη συμμετέχει σε αυτή.
Μάλιστα, σε νέα της δήλωση, η Δέσποινα Βανδή τόνισε πως «δεν θα τραγουδούσε ποτέ μπροστά από τη φωτογραφία ενός σφαγέα των Ελλήνων».
«Δεν θα τραγουδούσα ποτέ μπροστά από μία φωτογραφία του σφαγέα των Ελλήνων. Ζήτησα να φύγει η φωτογραφία του και στη θέση της να μπει μία ελληνική σημαία πλάι στην τουρκική» είπε η Δέσποινα Βανδή στα ΜΜΕ.
«Φύγαμε με προστασία»
Η Ευγενία Λιάκου, η τραγουδίστρια που συνεργάζεται με τη Δέσποινα Βανδή στις συναυλίες της, μίλησε νωρίτερα στα ΜΜΕ και εξιστόρησε όλα όσα συνέβησαν στην Τουρκία, πριν από την προγραμματισμένη της εμφάνιση, καθώς και μετά την ανακοίνωση της Ελληνίδας τραγουδίστριας ότι αποχωρεί.
Η Δέσποινα Βανδή αρνήθηκε να εμφανιστεί στη σκηνή, καθώς είχαν αναρτηθεί πανό και αφίσες με τον Κεμάλ Ατατούρκ και την τουρκική σημαία.
Όπως είπε η Ευγενία Λιάκου στην εκπομπή «Summer’s Cool», η δήμαρχος του Τσεσμέ απευθύνθηκε στο κοινό της Τουρκίας λέγοντάς τους: «Δεν νομίζω ότι αξίζει να κουράζεστε και να σπαταλάτε τις ανάσες σας».
«Είχαμε μια συναυλία στο Τσεσμέ της Τουρκίας, με το εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Φτάσαμε εκεί, έστησαν τη σκηνή αυτοί και την ώρα που φτάσαμε για sound check με την μπάντα, ήταν αναρτημένα μπάνερ πίσω στη σκηνή» περιγράφει.
«Ρωτήσαμε αν είναι για τη δική μας συναυλία ή αν είναι για κάτι άλλο. Ήταν λίγο σε διαβουλεύσεις, ότι εντάξει η Δέσποινα θα έκανε μια συναυλία ποπ, λαϊκή, τη δική της συναυλία. Δεν θα είχε κάποια χροιά, δεν είχαν συμφωνήσει κάτι τέτοιο. Η σκηνή είναι συνήθως καθαρή. Ήταν πολύ μεγάλη η αφίσα. Ήταν ένα μπάνερ του Κεμάλ και η τούρκικη σημαία. Εμείς περιμέναμε στο καμαρίνι να βγούμε και μας έγινε η ανακοίνωση ότι δεν θα βγούμε στη σκηνή» συμπλήρωσε.
Όπως είπε στη συνέχεια, βγήκαν από τον χώρο με προστασία. «Βγήκαμε με προστασία, γιατί μίλησε μετά αυτή η δήμαρχος λίγο πιο έντονα και ο κόσμος είχε αναστατωθεί. Μας έβγαλαν έξω και γυρίσαμε στο ξενοδοχείο. Η Δέσποινα Βανδή έφυγε κατευθείαν, εμείς φύγαμε σήμερα. Είμαστε καλά».
Τέλος, εξήγησε πως επηρεάστηκε από το συμβάν, ενώ τόνισε πως μία συναυλία δεν πρέπει να γίνεται πολιτική εκδήλωση. «Στενοχωρήθηκα που έγινε αυτό, γιατί ο κόσμος ήρθε για να ακούσει μουσική. Δεν είναι ωραίο μια συναυλία να γίνεται πολιτική εκδήλωση».
Όλα όσα συνέβησαν
Όλα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν η Δέσποινα Βανδή ανακοίνωσε την απόφασή της να ακυρώσει συναυλία της στη Σμύρνη της Τουρκίας, την οποία είχε διοργανώσει το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV). Ο λόγος, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ήταν ότι στον χώρο της εκδήλωσης αναρτήθηκε αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ.
Η ίδια σε ανάρτησή της στο Instagram ανέφερε για το περιστατικό ότι την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το TEV καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία και του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».
«Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή» πρόσθεσε η Δέσποινα Βανδή η οποία στην ανάρτησή της εκφράζει τον σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.
Η βραδιά, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε εκεί, αφού -σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV- μετά την άρνηση της Δέσποινας Βανδή να εμφανιστεί, στη σκηνή της συναυλίας ανέβηκε η χορωδία του TEV -που θα εμφανιζόταν μαζί με την Ελληνίδα τραγουδίστρια- και τραγούδησε τον ύμνο της Σμύρνης.
Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η δήμαρχος της Σμύρνης, Λαλ Ντενιζλί, και είπε ότι «η κυρία Βανδή δεν θα εμφανιστεί επειδή ζήτησε να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ. Μην την αποδοκιμάζετε, δεν νομίζω ότι αξίζει να κουράζεστε και να σπαταλάτε τις ανάσες σας. Δώσαμε τόσους μάρτυρες για να κερδίσουμε αυτά τα χώματα και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδερφοσύνη και η φιλία θα κερδίσουν».
Αφού, δε, εξέφρασε την ελπίδα πως ό,τι συνέβη θα αποτελέσει ένα μάθημα για την Ελληνίδα τραγουδίστρια, η κυρία Ντενιζλί συνέχισε λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να κατεβάσουμε την αφίσα του Ατατούρκ. Η κυρία αυτή θα πρέπει να φύγει αμέσως από εδώ, ήρεμα και ειρηνικά. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να κατεβάσει τη σημαία της Τουρκίας που έχει βαφτεί με αίμα».